Ook levering in Nederland mogelijk!

Gewone of gepolariseerde zonneglazen?

Gewone of gepolariseerde zonneglazen?

Net zoals je huid, bescherm je je ogen best tegen de zon. Een goede zonnebril beschermt je ogen doeltreffend tegen schadelijke straling van de zon, nl. UV-licht. Moet je kiezen voor een gepolariseerde of een gewone zonnebril en wat is het belang van een UV-filter?

 

Wat is UV-straling en hoe bescherm ik mijn ogen ertegen?

UV of ultraviolette straling is elektromagnetische straling net buiten het deel van het spectrum dat met het menselijk oog waarneembaar is. De golflengte van ultraviolette straling ligt tussen 10 en 400 nanometer. UV-staling heeft een kortere golflengte da zichtbaar licht. Daarbij is het energierijker, waardoor overmaat schadelijk is. Er zijn 3 types UV-straling ; UVA stralen, UVB stralen en UVC stralen.

  • UVA-stralen vormen het grootste deel van de ultraviolette straling. Deze stralen zijn de hele dag aanwezig en zorgen voor een mooi (maar niet zo gezond) bruin kleurtje. Zonnebanken sturen tot 6x meer UVA-stralen uit dan natuurlijk zonlicht in Frankrijk tijdens de middag. Ga dus nooit zonder extra bescherming onder de zonnebank! Overmatige UVA-stralen veroorzaken zonnebrand, rimpels, huidvlekjes, verhogen op latere leeftijd het risico op staar (cataract) en maculadegeneratie.

  • UVB-stralen vormen een klein gedeelte van ultraviolet licht. In België bereikt deze straling haar hoogtepunt in de vroege namiddag. UVB-stralen van de zon beschadigen het mechanisme dat hoornvlies van het oog beschermt, wat kan leiden tot letsel aan het hoornvlies en andere delen van het oog. UVB-straling veroorzaakt tevens schade aan de buitenste lagen van de huid, zonnebrand en huidkanker.

  • UVC-stralen worden tegengehouden door de ozonlaag en bereiken de aarde dus gelukkig niet. Ze zijn erg gevaarlijk voor de huid en de ogen. 

Zelfs wanneer er geen direct zonlicht is, zijn er nog steeds UV-stralen. De sterkte hiervan hangt af van volgende factoren; de hoogte van de zon (zomer vs winter), de dikte van de bewolking en de mate van weerkaatsing. Ook wanneer het bewolkt is, zijn er dus UV-stralen die schadelijk kunnen zijn voor je ogen. Bij het kiezen van een zonnebril houd je dus best rekening met de al dan niet aanwezigheid van een UV-filter.  De UV-filter absorbeert de schadelijke UV-stralen van de zon waaraan we blootgesteld worden. Daarom doe je er dus ook goed aan je ogen te beschermen met een zonnebril, zelfs wanneer het bewolkt is.

Bij normale zonneglazen houden de gekleurde glazen het zonlicht tegen. De glazen verminderen de intensiteit van het licht en de UVA/UVB-filter houdt de schadelijke UV-straling tegen. Zonneglazen zijn beschikbaar in verschillende kleuren (bv. groen, bruin, grijs). Dit heeft echter geen invloed op de bescherming die ze je ogen bieden. Wel kan het dat de ene kleur voor jou comfortabeler aanvoelt dan de andere. Afhankelijk van je omgeving kunnen sommige kleuren als aangenamer ervaren worden dan andere. Dit is echter iets zeer persoonlijk waar niet echt universele regels voor bestaan.

Wat zijn gepolariseerde zonneglazen?

Een UV-filter is niet hetzelfde als een polarisatiefilter. Gepolariseerde glazen nemen horizontale weerkaatsingen van het licht weg. Wanneer zonlicht op een voorwerp valt, wordt dit deels geabsorbeerd en deels weerkaatst. De weerkaatsing gebeurt zowel horizontaal als verticaal. Vermits we meestal recht voor ons kijken ondervinden we voornamelijk deze horizontale weerkaatsing. Je kan dit ervaren tijdens het autorijden door weerkaatsing op asfalt, tijdens het zeilen door weerkaatsing op het water of tijdens het skiën door weerkaatsing op de sneeuw. Gepolariseerde glazen filteren als het ware deze horizontale schitteringen aan de hand van een polarisatiefilter en absorberen dit horizontaal licht, waardoor je een aangenamer zicht ervaart. Opgelet: met gepolariseerde glazen is het moeilijker om digitale displays zoals je GSM of GPS te lezen. 

Waarop moet je letten bij het kiezen van zonneglazen? 

Of je nu beter kiest voor gepolariseerde glazen of gewone zonneglazen met UV-filter, hangt er vooral vanaf waarvoor je zonnebril moet dienen. Voor de meeste activiteiten biedt een gewone zonnebril met UV-filter meer dan voldoende bescherming. Ga je echter skiën of zeilen en heb je last van hinderlijke reflecties, is een gepolariseerde zonnebril misschien eerder iets voor jou.