Net zoals je zonnecrème draagt om je huid te beschermen tegen de zon, bescherm je ook best je ogen. Een degelijke zonnebril weert doeltreffend schadelijke UV-straling af. Maar hoe kies je een gepaste bril? Ga je voor een gepolariseerde of een gewone zonnebril? Wat is het verschil? En wat is het belang van een UV-filter?

Wat is UV-straling?

Vooraleer we beslissen welke zonnebril het meest geschikt is, is het interessant om even te zien waartegen ze ons nu precies beschermen. UV of ultraviolette straling is elektromagnetische straling van de zon die net buiten het spectrum van het menselijk oog valt. UV-staling heeft een kortere golflengte dan ‘zichtbaar licht’ en daardoor kunnen we het niet waarnemen. Omdat de stralen een hoge concentratie aan energie bevatten, is een overmaat aan UV voor mensen wel degelijk schadelijk. Er zijn 3 types UV-straling: UVA, UVB en UVC.

UVA

UVA vormt het grootste deel van de ultraviolette straling. Deze stralen zijn de hele dag aanwezig en geven ons dat mooie (maar niet zo gezonde) bruine kleurtje. Als je naar een zonnebank gaat, krijg je meer dan 6 keer de hoeveelheid straling die je zou krijgen op een zonnige dag in Zuid-Frankrijk. Je bruint dus wel efficiënt, maar het kan veel schade veroorzaken. Zo kan je huid verbranden en veroorzaakt het rimpels en huidvlekjes. Bovendien heb op latere leeftijd een hoger risico op staar (cataract) en andere ingrijpende oogziektes. Draag dus altijd de nodige bescherming als je naar de zonnebank gaat.

UVB

Ultraviolet licht bevat maar een klein beetje UVB en in België ervaren we de hoogste concentratie in de vroege namiddag. Toch is het oppassen geblazen, want UVB-stralen zijn verantwoordelijk voor letsel aan de buitenste lagen van de huid, het hoornvlies en andere delen van het oog. Het is dus cruciaal je huid en ogen te beschermen tegen UVB.

UVC

Over deze stralen moeten we ons niet te veel zorgen maken, want ze worden tegengehouden door de ozonlaag en bereiken de aarde niet.

Achter de wolken schijnt de zon

Zelfs wanneer er geen direct zonlicht is, zijn er nog steeds UV-stralen. De intensiteit van de stralen hangt af van verschillende factoren: de hoogte van de zon (zomer vs. winter), de dikte van de bewolking en de sterkte van de lichtweerkaatsing. Zelfs op een bewolkte dag is het nog steeds een goed idee je ogen te beschermen met een zonnebril.

Kies altijd voor zonneglazen met UV-filter

Bij de aankoop van een nieuwe zonnebril, opteer je best altijd voor eentje met een UV-filter. Alleen een echte UV-filter beschermt de ogen effectief tegen de schadelijke effecten van zonlicht. Goedkopere zonnebrillen hebben alleen gekleurde glazen: die verminderen wel de intensiteit van het licht, maar filteren geen UV en bieden dus geen echte bescherming.

Getinte glazen zijn beschikbaar in verschillende kleuren (groen, bruin, grijs,…). De kleur van het glas heeft geen enkele invloed op bescherming en is puur een persoonlijke keuze. De ene kleur kan gewoon comfortabeler aanvoelen dan de andere.

Gepolariseerde zonnebrillen

Een speciaal soort zonnebril is de gepolariseerde. Zulke brillen hebben een polarisatiefilter die horizontale lichtweerkaatsingen wegfiltert. Wat bedoelen we daar precies mee? Wanneer zonlicht op een voorwerp valt, wordt het licht deels geabsorbeerd en deels weerkaatst. Die weerkaatsing gebeurt zowel horizontaal als verticaal. Doordat we meestal recht voor ons uit kijken, hebben we voornamelijk last van de horizontale weerkaatsing.

Zo kan je bijvoorbeeld last ondervinden van zonlicht dat weerkaatst op asfalt wanneer je autorijdt. Wanneer je zeilt, kan het licht fel reflecteren op het water en je zicht beperken. Ook bij het skiën weerkaatst de sneeuw het zonlicht soms erg sterk. Gepolariseerde glazen filteren en absorberen deze felle ‘schitteringen’ en dat is serieus aangenamer rondkijken. Een nadeel van gepolariseerde glazen is dat het iets moeilijker wordt om om digitale displays (zoals van je smartphone of GPS) te lezen.

Moraal van het verhaal

Of je nu het best kiest voor gepolariseerde of gewone zonneglazen, hangt echt af van waarvoor je zonnebril moet dienen. Voor de meeste activiteiten biedt een gewone zonnebril met UV-filter meer dan voldoende bescherming. Ga je echter regelmatig skiën of zeilen en heb je last van hinderlijke reflecties, dan is een gepolariseerde zonnebril eerder iets voor jou.

Meer info over onze zonnebril-glazen

Bestel nieuwe zonneglazen voor jouw favoriete zonnebril