Gratis verzending in België en Nederland

Hoe lees ik mijn voorschrift?

Op uw brilvoorschrift staan verschillende afkortingen, gevolgd door getallen. Hier vind je de meest gebruikte afkortingen.

De afkortingen

  • RO: Rechteroog
  • LO: Linkeroog
  • PD: Pupilafstand
  • PH: Pupilhoogte
  • S/ SF / SPH: Sfeer / Sphere/ Sterkte
  • C / CYL / CIL: Cilinder (enkel voor astigmatisme)
  • As / AXIS / AXE: Richting cilinderafwijking in °-graden
  • Add: Additie (multifocale afwijking)

Sfeer

De sterkte of sfeer wordt uitgedrukt in dioptrieën. Voor dit getal staat een min- of plusteken. Dit geeft aan of je verziend (+) of bijziend (-) bent. Bijziendheid (myopie) wil zeggen dat je voorwerpen in de verte wazig ziet en voorwerpen die kortbij zijn scherp ziet. Dit wordt gecorrigeerd door een negatieve sfeer. Verziendheid (hypermetropie) wil zeggen dat je voorwerpen nabij wazig ziet en voorwerpen in de verte scherp ziet. Dit wordt gecorrigeerd door een positieve sfeer.

Cylinder

Astigmatisme wordt gecorrigeerd aan de hand van een cilinder en heeft ook steeds een asrichting (uitgedrukt in graden). Astigmatisme is een vaak voorkomende aandoening. Het wijst erop dat het oog niet perfect rond is. Dit is echter geen probleem en makkelijk te verhelpen. De cilinder is net als de sfeer vaak verschillend per oog. Staat er geen cilinder op je voorschrift? Dan is deze 0 en heb je geen correctie nodig. Glazen met een cilinder zijn niet duurder dan glazen zonder cilinder. De glazen worden steeds op maat gemaakt.

As

Als er een asrichting op je voorschrift staat, moet er noodzakelijkerwijze ook de cilinder op staan. De as is namelijk de richting van de cilinder. Deze wordt uitgedrukt in graden tussen 0° en 180°.

Additie

De term additie komt enkel voor als je een multifocale bril nodig hebt. Het wijst op een aanvulling (additie) op de correctie van het verzicht. Deze is altijd positief en deelt om het lees-gedeelte aan te duiden. Je sterkte voor ver + de additie = je sterkte voor nabij

Pupilafstand

De pupilafstand duidt op de afstand tussen je twee pupillen en wordt uitgedrukt in mm. Ofwel wordt de pupilafstand als 1 getal uitgedrukt en wijst deze op de volledige afstand tussen je linker- en rechteroog. Ofwel wordt hij opgesplitst in twee afzonderlijke getallen; je krijgt dan een pupilafstand voor je rechteroog en voor je linkeroog. Deze wijst telkens op de afstand tussen je neus en je pupil. Gemiddeld ligt deze waarde tussen 55 mm en 75 mm. Staat je pupilafstand niet op je voorschrift? Geen probleem. Met behulp van speciale apparatuur kunnen we deze achterhalen aan de hand van je bestaande glazen om zo het optisch centrum te bepalen.