KRIJG -20% KORTING OP JE TWEEDE PAAR BRILLENGLAZEN!

Hoe lees ik mijn voorschrift?

De afkortingen

Op uw brilvoorschrift staan verschillende afkortingen, gevolgd door getallen. Hier vind je de meest gebruikte afkortingen.

RO: Rechteroog
LO:Linkeroog
PD: Pupilafstand
ADD: Additie
S/SF/SPH: Sfeer/sphere/Sterkte
C/CYL/CIL: Cilinder (enkel voor astigmatisme)
As/AXIS/AXE: Richting cilinderafwijking in °-graden

zelf invullen

Sfeer (S)

De sterkte of sfeer (S) wordt uitgedrukt in dioptrieën (D). Ook een cylinder (CYL) komt vaak voor. Deze cylinder heeft een bepaalde richting, de asrichting (AS), uitgedrukt in graden. Indien je multifocale glazen hebt, komt daar ook nog een additie (ADD) bij. Deze geeft het leesgedeelte aan.

Cylinder (Cyl)

Heb je een Cylinder? Deze corrigeert een astigmatisme van het oog. De sterkte van dit astigmatisme, wordt door de Cylinder (Cyl) weergegeven. De richting van het astigmatisme door de graden of asrichting. Astigmatisme is een vaak voorkomende aandoening. Het wijst er eigenlijk op dat je oog niet perfect rond is.

Additie (Add)

De term Additie (Add) komt enkel voor als je een multifocale bril nodig hebt. ADD betekent een aanvulling (additie) op de correctie van het verzien. Deze is altijd positief en deelt om het lees-gedeelte aan te duiden.

PD staat voor Pupil-distance of pupil-afstand

De pupilafstand (PD) wordt bij voorkeur per oog gemeten ,zodat je een linker en een rechter-pupilafstand hebt. De SPD is de afstand dat je twee pupillen uit elkaar staan, als je recht voor je kijkt. Wordt er één pupilafstand gegeven (Single Pupil Distance SPD), dan kan je deze door twee delen om de afstand per oog te krijgen.
Staat je pupil-afstand niet op je voorschrift? Je kan deze ook makkelijk zelf opmeten. Vraag iemand om hulp en leg alvast een liniaal gereed. Leg de liniaal tegen je wenkbrauwen en kijk recht voor naar een object in de verte. Vraag je assistent om de afstand tussen het midden van je twee pupillen te meten. Gemiddeld ligt deze waarde tussen 55 mm en 75 mm. Best doe je dit in een goed verlichte ruimte, zo zijn je pupillen kleiner. Herhaal enkele keren om zeker te zijn van een nauwkeurig resultaat.

Blijft dit toch behoorlijk ingewikkeld?

Je kan ons ook je voorschrift per mail bezorgen. Dan lezen wij het voor jou uit. Heb je geen voorschrift? Wij kunnen ook de sterkte uit je huidige bril uitlezen. We gebruiken dan je huidige glazen om je sterke te achterhalen. Dit kan natuurlijk enkel als je je huidige sterkte wilt behouden.

Je sterkte doorgeven
Heeft u verder nog vragen?

Aarzel dan niet om ons te contacteren!

contacteer ons