Ook levering in Nederland mogelijk!

Welke brillenglazen kiezen?

Welke brillenglazen kiezen?

Het kiezen van nieuwe brillenglazen is vaak niet eenvoudig. Er zijn zodanig veel varianten en opties dat je al snel door het bos de bomen niet meer ziet. Wij bij Glazoo helpen je graag met kiezen.

Multicale vs. Unifocale glazen

Unifocale of enkelvoudige glazen zijn het meest courant voor personen onder 55 jaar die enkel een correctie voor in de verte of voor nabij hebben. Heb je dus een bril nodig om auto te rijden, op het bord te kijken of enkel voor te lezen, dan heb je een unifocale bril. Unifocale glazen corrigeren het zicht op één afstand; ver OF nabij.

Multifocale glazen staan onder veel verschillende namen bekend; er wordt soms bv. gesproken van varifocale of varilux glazen. Beide termen worden gebruikt om exact hetzelfde type glas aan te duiden, namelijk glazen waarbij bovenaan in het glas dient om mee in de verte te kijken en dit geleidelijk overgaat naar een leesgedeelte, onderaan in het glas. Multifocale glazen corrigeren het zicht dus op meerdere afstanden ; ver EN nabij. Ook voor progressieve glazen geldt trouwens hetzelfde verhaal. 

De voorloper van progressieve glazen zijn bifocale glazen. Kenmerkend aan een bifocaal glas is het halve maantje onderaan in het glas, dat het leesgedeelte aanduidt. Tegenwoordig zijn de overgangen tussen de verschillende zones echter veel zachter geworden, waardoor je deze niet meer zichtbaar kan opmerken. Dit dankzij de hedendaagse technologie die ervoor heeft gezorgd dat de kwaliteit van onze brillenglazen zichtbaar vooruit is gegaan. 

Wil je één bril om de hele dag door te dragen? Dan kies je best voor multifocale glazen. Zo kan je én ver kijken én af en toe iets lezen. Je kan echter ook de voorkeur geven aan twee aparte brillen, zodat je er eentje hebt specifiek om lange periodes kortbij te kijken; bv. voor tijdens het lezen van een boek of het maken van een borduurwerk.

Breedte van het gezichtsveld

Er zijn verschillende mogelijkheden naargelang de grootte van de ‘kijk-zones’ in je multifocale glazen. Aan de rand van een multifocaal glas is er typisch wat vervorming. Hoe groter je gezichtsveld, hoe kleiner deze zones van vervorming, waardoor je een breder zicht krijgt. Wil je geen aparte leesbril dragen, maar gebruik je jouw multifocale bril wel geregeld om te lezen? Dan kies je best voor glazen met een zo breed mogelijk leesgedeelte.

Verdunde glazen bij hoge sterktes

Voor alle glazen zijn er verschillende brekingsindexen mogelijk. Deze bepalen de dikte van je brillenglas. Hoe hoger je sterkte, hoe dikker je glazen. Een glas van dioptrie -4.00 zal dus dikker zijn dan eentje met sterkte -1.25. Een niet verdund glas heeft standaard brekingsindex 1.50. Bij Glazoo kiezen we echter altijd voor minstens 1x verdunde glazen (nl. brekingsindex 1.60). Vanaf sterktes zwaarder dan min of plus 4.00 raden we aan om je glazen nog extra te laten verdunnen om het ‘visbokaal-effect’ te voorkomen. In dit geval zijn je glazen dus al 2x verdund. Voor nog hogere sterktes is het mogelijk om 3x of zelfs 4x te verdunnen (Je krijgt dan een brekingsindex van 1.70 of zelfs 1.74). Dit kan soms echter erg kostelijk zijn. Gelukkig is één of twee verdunningen voor 80% van de bevolking meer dan voldoende.

Welke coatings kies je best?

Er bestaan heel wat verschillende coatings. Je kan dit zelf zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Een basis ontspiegeling is volgens ons echter een minimumvereiste voor een aangenaam kijkcomfort. Ontspiegeling of anti-reflectie zorgt ervoor dat je geen weerkaatsing ziet van je eigen oog in je brillenglas. Denk maar aan het zien van je eigen spiegelbeeld wanneer je voor een doorzichtig plastic scherm zou staan. Verder heb je bv. een anti-kraslaag of hardlaag die ervoor zorgt dat er minder snel krassen op je brilglazen komen; een water- of vuilafstotende laag die zorgt dat druppeltjes direct van je glazen af rollen of verhindert dat vuil en stof zich aan jouw glazen hecht, etc.

Blue light filter of niet?

De blue light filter, blauw licht filter of computerbril is razend populair deze dagen. Mensen spenderen meer tijd achter hun schermen dan ooit tevoren. Om je ogen meer rust te geven en mogelijke hoofdpijn of vermoeidheid te vermijden kan je kiezen voor brillenglazen met een blue light filter. Als je meer dan 4uur per dag naar een scherm kijkt, heb je al baat bij glazen met blue light filter, die schadelijk blauw licht afkomstig van beeldschermen filtert. Opgelet: in plaats van een klassieke groene ontspiegeling, laat een blue light filter een lichte blauwe schijn op je glas achter. 

Welk merk brillenglazen zijn het beste?

Waarin zit dan het verschil tussen de verschillende merken? Het verschil (in prijs) zit hem vaak in de naamsbekendheid van de fabrikant en hoe het bedrijf zich positioneert (budget vs. high-end). Verder verschillen de glazen voornamelijk in de technologieën die gebruikt zijn om deze te vervaardigen. De ene werkt met al meer geavanceerde technieken dan de andere. Met behulp van deze voortdurend evoluerende technologieën worden de brillenglazen steeds beter en beter van kwaliteit.