Gratis verzending in België en Nederland

Welke soorten brillenglazen zijn er?

Welke soorten brillenglazen zijn er?

Welke soorten brillenglazen zijn er?

Nieuwe brillenglazen kiezen is vaak niet eenvoudig. Er zijn zoveel varianten en opties dat je al snel door de bomen het bos meer ziet. Bij Glazoo helpen we je graag met kiezen.

Multicale vs. unifocale glazen

De meeste mensen onder de 55 jaar hebben alleen unifocale of enkelvoudige glazen nodig. Dat betekent dat je zicht alleen gecorrigeerd hoeft te worden op één afstand: dichtbij of ver. Heb je dus een bril nodig om auto te rijden, maar niet om een boek te lezen? Of kan je de ondertiteling in de cinema prima lezen, maar zijn smsjes soms wazig? Dan heb je unifocale glazen nodig.

Multifocale glazen staan onder veel verschillende namen bekend. Zo wordt er soms ook bijvoorbeeld over varifocale of varilux glazen gesproken. Beide termen betekenen hetzelfde: brillenglazen waarbij het bovenste deel wordt gebruikt om mee in de verte te kijken en waar het glas geleidelijk overgaat naar een leesgedeelte, dat zich onderaan bevindt. Multifocale glazen corrigeren het zicht dus op meerdere afstanden: zowel ver als nabij. Ook voor progressieve glazen geldt trouwens hetzelfde verhaal.

De voorloper van progressieve glazen zijn bifocale glazen. Kenmerkend aan een bifocaal glas is het halve maantje onderaan in het glas, dat het leesgedeelte aanduidt. Tegenwoordig zijn de overgangen tussen de verschillende zones veel subtieler geworden zodat je het niet meer kan opmerken. De hedendaagse technologie heeft ervoor gezorgd dat de kwaliteit van onze brillenglazen zichtbaar vooruit is gegaan. 

Wil je één bril om de hele dag door te dragen?

Dan kies je best voor multifocale glazen. Zo kan je én ver scherp kijken, én iets kortbij vlot lezen. Sommige mensen geven echter de voorkeur aan twee aparte brillen. Eéntje om specifiek lange periodes kortbij te kijken, bijvoorbeeld wanneer je een boek leest, en een andere bril om goed in te verte te kunnen zien. Ieder zijn eigen voorkeur!

Breedte van het gezichtsveld

Er zijn verschillende mogelijkheden naargelang de grootte van de ‘kijk-zones’ in je multifocale glazen. Typisch voor multifocaal glas is dat er aan de rand wat vervorming kan optreden. Hoe groter je gezichtsveld, hoe kleiner die ‘vervormde zones’ zodat je een breder zicht krijgt. Wil je geen aparte leesbril dragen en gebruik je jouw multifocale bril geregeld om te lezen? Dan kies je best voor glazen met een zo breed mogelijk leesgedeelte.

Verdunde glazen bij hoge sterktes

Voor de dikte van brillenglazen geldt altijd: hoe hoger je sterkte, hoe dikker je glazen zullen zijn. Brillenglazen met dioptrie -4.00 zullen altijd dikker zijn dan die met sterkte -1.25. Vroeger waren mensen met een hoge sterkte verplicht om met dikke brillenglazen rond te lopen, maar tegenwoordig hoeft dat niet meer.

Voor alle glazen zijn er immer verschillende brekingsindexen mogelijk en die bepalen net de dikte van het glas. Een niet-verdund glas heeft een standaard brekingsindex 1.50. Bij Glazoo kiezen we standaard voor minstens 1x verdunde glazen (met brekingsindex 1.60). Vanaf sterktes zwaarder dan – of + 4.00 raden we je aan om de glazen nog 1x extra te laten verdunnen. Zo voorkomen we het onprettige ‘visbokaal-effect’!

Voor nog hogere sterktes is het zelfs mogelijk om 3x of 4x te verdunnen, maar dat kan best wel kostelijk zijn. Gelukkig zijn één of twee verdunningen voor 80% van de bevolking meer dan voldoende.

Welke coatings kies je best?

Er bestaan heel wat verschillende coatings en je kan er zo ver in gaan als je zelf wil. Voor ons persoonlijk is een basis ontspiegeling een minimumvereiste voor een aangenaam kijkcomfort. Ontspiegeling of anti-reflectie zorgt ervoor dat je geen weerkaatsing ziet van je eigen oog in je brillenglas. Best wel handig dus.

Natuurlijk kan je ook kiezen voor nog meer comfort. Zo kan je bijvoorbeeld opteren voor een anti-kraslaag of hardlaag waardoor er minder snel krassen op je brilglazen komen. Of een water- en vuilafstotende laag die ervoor zorgt dat druppeltjes direct van je glazen afrollen en verhindert dat vuil en stof zich aan jouw glazen hecht.

Blue light filter of niet?

De blue light filter (of ook: ‘blauw-licht-filter’ of ‘computerbril’) is razend populair dezer dagen. Mensen spenderen meer tijd achter hun schermen dan ooit tevoren; om je ogen meer rust te gunnen en schermhoofdpijn of -vermoeidheid te vermijden, kan je kiezen voor brillenglazen met een blue light filter. Zulke glazen filteren het schadelijke blauwe licht afkomstig uit beeldschermen. Al vanaf 4u schermtijd per dag heb je baat bij zo’n filter.

Welk merk kies ik het best?

Waarin zit het verschil tussen de verschillende merken? Het verschil (in prijs) zit in de naambekendheid van de fabrikant en hoe het bedrijf zich positioneert (budget vs. high-end). Voorts verschillen de glazen voornamelijk in de types technologieën die gebruikt zijn om ze te vervaardigen. De ene febrikant werkt met al meer geavanceerde technieken dan de andere. Dankzij voortdurend evoluerende technologieën worden brillenglazen steeds beter en beter van kwaliteit.