Ook levering in Nederland mogelijk!

Wanneer wordt het tijd voor een leesbril?

Wanneer wordt het tijd voor een leesbril?

Misschien herken je de situatie waarin je je krant of boek niet meer te dichtbij kan houden, omdat de letters anders niet leesbaar zijn. Je zicht voor kortbij is achteruit gegaan en is wazig wanneer je dingen dichtbij jou wilt lezen. Wordt het misschien tijd voor een leesbril? Wij willen graag duidelijkheid brengen.

Volgende signalen kunnen erop wijzen dat het tijd is voor een leesbril

Je moet je tijdschrift steeds verder van je af houden om goed te kunnen lezen. De afstand waarop je helder kan lezen wordt groter en groter. Je armen worden als het ware te kort om bepaalde zaken gelezen te krijgen. Verder is het mogelijk dat hoe donkerder het is, hoe moeilijker het wordt om te lezen. Bv. ’s Avonds in je bed wanneer je met je nachtlampje aan iets probeert te lezen. Ook hoofdpijn of brandende ogen kunnen een mogelijk gevolg zijn. Dat betekent natuurlijk niet dat iedereen bij het sporadisch opmerken van een van deze signalen direct naar een leesbril moet grijpen. Over het algemeen komen deze symptomen voor vanaf een leeftijd van 40 jaar.

Wat is ouderdomsverziendheid?

Wanneer een oog in rust is, kijkt het op stand ‘oneindig’. Je ogen staan dus standaard ingesteld om ver te kunnen zien. In deze stand zijn je ogen ontspannen. Wanneer je iets kortbij wilt zien, moet je oog zich als het ware scherpstellen op een kortere afstand. Dit noemt men ‘accommoderen’. Wanneer mensen ouder worden vermindert de elasticiteit van de ooglens waardoor het moeilijker wordt om scherp te stellen. Het wazig zien van objecten kortbij noemt men presbyopie of ouderdomsverziendheid. Gewoonlijk is 30cm een afstand waarop men makkelijk kan lezen. Ouderdomsverziendheid ontstaat wanneer je dingen verder dan deze afstand moet houden om ze helder te kunnen zien.  Het afnemen van het accommodatievermogen van het oog is heel normaal en komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Panikeer dus niet wanneer je hier ook last van gaat krijgen. De leeftijd waarop ouderdomsverziendheid zich voordoet verschilt echter van persoon tot persoon. 

Kiezen voor een leesbril of multifocale bril?

Wanneer je merkt dat een leesbril onvermijdelijk wordt zijn er verschillende mogelijkheden. Heb je ook een correctie voor ver nodig? Met andere woorden draag je door de dag ook een bril om bv. Auto te rijden? Dan heb je vanaf nu een correctie voor veraf én voor kortbij nodig. Er zijn dan twee opties :

  • Je combineert je bril voor ver met een leesbril.

In dit geval heb je dus twee aparte brillen die je afwisselt; eentje voor ver en eentje voor kortbij (je leesbril). In elke bril zit een enkelvoudig of unifocaal glas. In het gehele glas zit éénzelfde sterkte. Het voordeel is dat je door elke gedeelte van je glas goed ziet en dus een heel breed gezichtsveld hebt. Het nadeel is dat je met je bril voor ver niet kortbij scherp kan zien (en andersom).

  • Je kiest voor een multifocale bril

In dit geval heb je 1 bril met verschillende zones; onderaan zit een zone met je correctie voor kortbij (je leeszone), iets hoger in het glas zit een zone voor tussenzicht en bovenaan zit je correctie voor veraf. Er zitten dus verschillende sterktes verdeeld over het glas waardoor je met één bril op alle afstanden scherp kunt zien. Voor mensen die al bijziend zijn is deze multifocale bril een goed alternatief, omdat je niet continu van bril moet wisselen. Nadeel; aan de rand van het glas kan het beeld een beetje vervormd zijn, waardoor je gezichtsveld iets minder breed is met multifocale glazen dan met unifocale glazen. 

Het advies van Glazoo

Wacht niet te lang met een leesbril. Vroeg of laat kan je er toch niet meer aan ontsnappen en het is beter om je ogen rust te geven dan dat ze telkens erg veel moeite moeten doen om te kunnen lezen. Hier raken je ogen vermoeid van en kan je hoofdpijn van krijgen. Wanneer je merkt dat je jouw ogen begint dicht te knijpen om te moeten kunnen lezen, is het waarschijnlijk tijd voor een leesbril. Je ogen gaan je dankbaar zijn. Let er ook altijd op dat je genoeg licht hebt om te kunnen lezen. 

Is een leesbril te voorkomen?

Of we onze ogen kunnen trainen is een moeilijke vraag. Enerzijds wijst onderzoek uit dat de ogen op latere leeftijd sowieso achteruit gaan en je vroeg of laat toch een leesbril zal nodig hebben. Anderzijds zijn er mensen die uit persoonlijke ervaring vertellen dat ze met oog-oefeningen het nodig hebben van een leesbril hebben kunnen uitstellen. Mogelijks kan je dus de eerste aanschaf van een leesbril wat uitstellen, maar op een dag zal je er toch aan moeten geloven.

Zijn er alternatieven voor een leesbril?

Je kan je ogen laten laseren. Echter, met de tijd gaan je ogen nog steeds achteruitgaan en heb je wellicht nog steeds een leesbril nodig. Een alternatief is een operatie waarbij ze een kunstmatige lens in je oog implanteren. Hierdoor wordt een leesbril overbodig. Zulke operaties zijn echter erg duur.

Als je dus voor een leesbril kiest, zorg ervoor dat hij comfortabel is en bij jou past, zodat je hem met trots kunt dragen.