Moet je je brilglazen dagelijks poetsen? En hoe doe je dat zonder ze te beschadigen? Ontdek hier al onze tips voor het onderhouden van je kostbare brillenglazen.

Hoe je bril NIET poetsen?

Het schoonhouden van brillenglazen vergt zorgvuldigheid. Niets is vervelender dan vettige vlekken of vuil op je bril. Hoe pak je dat het beste aan? Belangrijk: gebruik GEEN keukenpapier, afwasmiddel of je mouw. Agressieve schoonmaakmiddelen en ruwe stoffen kunnen de coatings van je glazen beschadigen en permanente schade veroorzaken.

Hoe je bril dan wél schoonmaken?

Wel, wij raden aan om je brillenglazen dagelijks te poetsen. Volg deze stappen voor stralende brillenglazen:

1. Spoel je glazen af onder lauwwarm water (of gebruik brilspray).

2. Wrijf voorzichtig tussen je vingers.

3. Droog af met een zacht microvezeldoekje.

Als je wat ruwer met je bril omgaat, overweeg dan glazen met een anti-kras laag voor extra bescherming. Dit is een extra coating op je brillenglazen. Dat je glazen voorzien zijn van een anti-kraslaag wil echter niet zeggen dat het onmogelijk is om krasjes te krijgen, maar het zorgt wel voor een extra laagje bescherming.

Je kan ook een water- en vuilafstotende laag toevoegen om je bril langer schoon te houden. Dit zorgt ervoor dat vuil, stof en vet zich niet zo snel vasthecht aan je glazen. Dat wil opnieuw niet zeggen dat je brillenglazen nooit meer vuil zullen worden, maar helpt wel om ze langer schoon te houden.

Gebruik een microvezel doekje

Een microvezel of microfiber doekje is een stofdoekje dat elektrostatisch geladen is. Dit brillendoekje bestaat uit microvezels, die maar liefst 10 keer dunner zijn dan mensenhaar. Door hun grotere oppervlakte kunnen ze stof effectiever vasthouden. In tegenstelling tot gewone doekjes, waarbij vuil vaak wordt verspreid, trekt een microvezeldoekje als het ware stof aan van je vuile brillenglazen.

Na verloop van tijd kan je doekje vuil worden. Je kunt je microvezel doekje eenvoudig wassen in de wasmachine op 40 of 60 °C. Voeg eventueel een beetje wasmiddel toe, maar vermijd wasverzachter, omdat dit een wazige film op je glazen kan achterlaten. Laat het microfiber doekje na het wassen natuurlijk drogen.

Mag je alcoholdoekjes gebruiken?

Alcoholdoekjes zijn niet aan te raden. De alcohol kruipt in de krasjes die al aanwezig zijn op je brillenglazen en kan de anti-reflectie of anti-kraslaag van je glazen aantasten of zelfs doen loskomen. Verder zijn ze ook niet zacht genoeg. Ze kunnen zorgen voor permanente krasjes op je brillenglazen, die je nooit meer kan verwijderen.

Last van vettige glazen?

Zoals hierboven al vermeld, vermijd je best schoonmaakproducten of detergenten met citrus-extracten, omdat deze te agressief kunnen zijn en schade aan je bril kunnen veroorzaken. Bij gebruik van een microvezel doekje hecht vet zich aan de vezels, waardoor extra schoonmaakmiddelen vaak overbodig zijn.

Als je echter last hebt van hardnekkig vuil op je brillenglazen, is het gebruik van brilspray een optie, aangezien de meeste sprays geschikt zijn voor elk type glas. Poets je bril met zachte, draaiende bewegingen en zorg ervoor dat je altijd een schoon deel van je microvezeldoekje gebruikt.

Bij Glazoo krijgen alle klanten een gratis microvezel doekje bij je online aankoop van nieuwe brillenglazen. Hiermee heb je geen excuus meer om je glazen niet goed te poetsen! Als je merkt dat je glazen toch niet meer schoon te krijgen zijn, kan je ze bij Glazoo laten vervangen voor een eerlijke prijs. Benieuwd? Hier vindt je al onze brillenglazen.