Je wil rustig de krant lezen met een kop koffie, maar de letters zijn van dichtbij te wazig, dus je houdt de krant dan maar ongemakkelijk verder van je af. Armen gestrekt en turen maar. Herkenbare situatie? Je zicht van kortbij is achteruit gegaan. Woorden worden wazig wanneer je dingen dichtbij wil lezen. Wordt het dan misschien tijd voor een leesbril? Glazoo schept graag wat duidelijkheid.
Enkele signalen
Vanaf 40 jaar is het voor velen onder ons tijd voor een leesbril omdat lezen moeilijker wordt. De volgende signalen kunnen erop wijzen dat dit moment ook voor jou is aangebroken.
- Je moet je tijdschrift steeds verder van je af houden om goed te kunnen lezen. En de afstand waarop je duidelijk kan lezen, wordt steeds groter en groter. Het ongemakkelijke gevoel dat je armen haast ‘te kort schieten’.
- Hoe donkerder het is, hoe moeilijker het wordt om te lezen. ’s Avonds in je bed met het nachtlampje van een goed boek genieten, kan je wel vergeten.
- Ook hoofdpijn of brandende ogen kunnen een mogelijk gevolg zijn.
Dat betekent natuurlijk niet dat iedereen bij het sporadisch opmerken van één van deze signalen direct naar een leesbril moet grijpen, maar het is wel iets om in de gaten te houden.
Wat is ouderdomsverziendheid?
Wanneer een oog in rust is, kijkt het op stand ‘oneindig’. Je ogen staan dus standaard ingesteld om ver te kunnen zien. In deze stand zijn je ogen ontspannen. Wanneer je iets kortbij wilt zien, moet je oog zich als het ware scherpstellen op een kortere afstand. Dat noemt men ‘accommoderen’.
Wanneer mensen ouder worden, vermindert de elasticiteit van de ooglens waardoor het moeilijker wordt om scherp te stellen. Het wazig zien van objecten kortbij noemt men presbyopie of ouderdomsverziendheid. Gewoonlijk is 30cm de afstand waarop men makkelijk kan lezen.
Ouderdomsverziendheid ontstaat wanneer je dingen verder dan 30cm moet houden om ze helder te kunnen zien. Het is doodnormaal en komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Niets om over te panikeren dus. De leeftijd waarop het zich voordoet, verschilt van persoon tot persoon.
Kiezen voor een leesbril of multifocale bril?
Wanneer je merkt dat een leesbril onvermijdelijk wordt, heb je verschillende mogelijkheden. Allereerst moet je jezelf de vraag stellen: had je al een correctie voor veraf nodig? Draag je al een bril om bijvoorbeeld te autorijden, dan heb je vanaf nu glazen nodig die zowel veraf als kortbij corrigeren. In dat geval zijn er twee opties :
- Je combineert je bril voor veraf met een leesbril.
Je hebt dan twee aparte brillen die je afwisselt: eentje voor ver en eentje voor kortbij. In elke bril zit een enkelvoudig of unifocaal glas met éénzelfde sterkte. Voordeel: je hebt een breed gezichtsveld bij elke bril. Nadeel: je moet regelmatig afwisselen.
- Je kiest voor een multifocale bril.
Je hebt één bril met verschillende ‘zones’. Onderaan zit de zone voor kortbij goed te kunnen zien: de ‘leeszone’. Iets hoger in het glas zit een zone voor tussenzicht en bovenaan zit je correctie voor veraf. De verschillende sterktes zijn verdeeld over het glas waardoor je met één bril op alle afstanden scherp kunt zien. Voordeel: je hoeft niet continu van bril te wisselen. Nadeel: aan de rand van het glas kan het beeld een beetje vervormd zijn, waardoor je gezichtsveld iets minder breed is.
Het advies van Glazoo
Wacht niet te lang met een leesbril. Vroeg of laat kan je er toch niet meer aan ontsnappen. Het is beter voor je ogen om ze voldoende rust te geven dan dat ze telkens veel moeite moeten doen om scherp te stellen. Je ogen raken sneller vermoeid en dat kan hoofdpijn veroorzaken. Wanneer je merkt dat je je ogen begint dicht te knijpen om te kunnen lezen, is het waarschijnlijk tijd voor een leesbril. Je ogen zullen je dankbaar zijn! Let er ook altijd op dat je voldoende licht hebt om te kunnen lezen: ook dat voorkomt vermoeidheid en hoofdpijn.
Kan ik een leesbril voorkomen?
Of we onze ogen kunnen trainen, is een moeilijke vraag. Enerzijds wijst onderzoek uit dat onze ogen op latere leeftijd sowieso achteruit gaan en iedereen vroeg of laat toch naar de leesbril grijpt. Anderzijds zijn er mensen die uit persoonlijke ervaring vertellen dat ze met specifieke oogoefeningen het nodig hebben van een leesbril hebben kunnen uitstellen. Mogelijks kan je dus de eerste leesbril wel wat uitstellen, maar op een dag zal je er toch aan moeten geloven.
Zijn er alternatieven?
Je kan je ogen laten laseren. Echter, met de tijd zullen je ogen nog steeds achteruitgaan en heb je uiteindelijk toch nog een leesbril nodig. Een ander alternatief is een operatie waarbij een kunstmatige lens in je oog wordt geïmplanteerd. Daardoor wordt een leesbril overbodig, maar zulke operaties zijn erg duur.
Als je voor een leesbril kiest, zorg ervoor dat hij comfortabel is en bij jou past, zodat je hem met trots kunt dragen! Heb je een nieuwe sterkte nodig? Bij Glazoo plaatsen we nieuwe brillenglazen in bestaande monturen zodat je niet meteen een volledig nieuwe bril moet aankopen.